Test za menopavzo

17,90 

 • Hiter sterilni test za odkrivanje hormona, ki stimulira delovanje jajčnih mešičkov v urinu
 • Hiter in zanesljiv – rezultati vidni že po 10 minutah
 • Občutljivost 25 mlU hFSH/ml

PAKET VSEBUJE

 • 2x trakova z lakmusovim papirjem (za 2 testa med katerima mora biti presledek enega tedna), brošuro z navodili, brošuro z barvno lestvico

Ni na zalogi

Šifra: 794 Kategorija:

Splošne informacije

Izraz menopavza izvira iz grščine, njen dobesedni pomen pa je prenehanje menstruacije. Znanstveno je to pojav, ko jajčniki ne izločajo več jajčec, zaradi česar se posledično zniža raven estrogena in progesterona (gre za ženska hormona, ki žensko pripravita na morebitno nosečnost), kar povzroči mnoge neprijetne simptome. Običajno nastopi po petdesetem letu starosti in zagreni najlepša leta življenja mnogih žensk. Spremembe v nastanku hormonov se običajno odražajo v vročem curku urina, vaginalnem srbenju, potenju, nespečnosti, depresiji, problemih s srcem, zmanjšanem libidu, suhih očeh, bolečih sklepih in upočasnjeni prebavi ter razdražljivosti. Pri majhnem odstotku žensk se menstruacija konča nenadoma, brez predhodnih znakov neredne menstruacije. Pri večini žensk pa prihaja do neredne menstruacije in potrebujejo potrditev, da so vstopile v obdobje post-menopavze v katerem se raven FSH (folikule-stimulativnega hormona) z 10 poveča na 25 IU/L (mednarodnih enot/liter) ter tako pokaže na zmanjšano delovanje jajčnikov in plodnosti.

Zakaj je ta test pomemben?

S testom menopavze lahko izmerite raven hormona FSH, ki bo pokazal, če je pri vas že nastopilo obdobje peri- ali post-menopavze, saj vam bo tako zdravnik lažje svetoval o nadaljnjih postopkih in omilitvi simptomov. Da boste prepričani v rezultat, test ponovite en teden po prvem testiranju.

Ali ste vedeli?

 • Povprečna starost Evropejk v času menopavze je 50 let

Kako opazim začetek menopavze?

Pri veliko ženskah se pojavijo različni simptomi, spet pri nekaterih ni nobenih simptomov. Prvi znak je običajno sprememba menstrualnega cikla in intenzivnost menstruacije. Pojavi se lahko vročica, potenje med spanjem in razdražljivost. Gre za t.i. peri-menopavzo, ki je hormonska priprava na zadnje obdobje. Peri-menopavza lahko traja tudi do pet let.

Kdaj nastopi menopavza?

Spontana, fiziološka menopavza nastopi najpogosteje med 45. in 55. letom. Če menopavza nastopi po 55. letu govorimo o »menopausis tarda«, v primeru, ko nastopi pred 45. letom pa o »menopausis praecox«. Pozna menopavza ni bolezen, saj je le odraz podaljšanega delovanja jajčnikov, medtem ko prerana menopavza (kirurška menopavza – odstranitev obeh jajčnikov, idiopatska menopavza) zaradi pomanjkanja estrogena negativno vpliva na zdravje ženske. Smrtnost in obolevanje žensk s prerano menopavzo je pogostejše kot pri ostalih ženskah, zato je potrebno uživanje zdravil, ki nadomestijo pomanjkljivo raven hormonov v telesu.

Kako menopavza vpliva na moje zdravje?

Potenje med spanjem, vročica in nihanje razpoloženja znajo biti zelo nadležni znaki in trajajo tudi več let, na dolgi rok pa manjša raven estrogena vpliva tudi na kosti in žile ter povečuje tveganje za nastanek osteoporoze (tanjšanje kosti, ki je lahko zelo boleče) in srčnih bolezni.

Ali moram med menopavzo še vedno uporabljati kontracepcijo?

Če se želite izogniti nosečnosti, nadaljujte s kontracepcijo. Če ste v obdobje menopavze vstopili pred 50. letom, uporabljajte kontracepcijo še dve leti po zadnji menstruaciji, saj sicer lahko še vedno zanosite. Če ste v obdobje menopavze vstopili po 50. letu, uporabljajte kontracepcijo še vsaj 12 mesecev po vaši zadnji menstruaciji.

Kaj je Perimenopavza (klimakterij)?

Obdobje malo pred menopavzo (par let) in eno leto po njej imenujemo perimenopavza. Izraz klimakterij (grškega izvora, pomeni zadnji klin na lestvici) se počasi opušča, saj se čedalje bolj uveljavlja prej omenjen izraz. Za to obdobje so značilne nekatere fiziološke spremembe (navali krvi v glavo, neredna menstruacija, vrtoglavica, prehiter ritem srca, oteženo dihanje, tesnoba, utrujenost, razdražljivost, psihotična stanja), ki so posledica prilagajanja telesa ženske na življenje brez estrogena in progesterona.

Kateri so najpogostejši simptomi menopavze?

 • Vročica (občutek vročine od peta do glave, še posebno na predelu glave)
 • Potenje med spanjem ter težave s spanjem (lahko vodi v utrujenost, stres in napetost)
 • Vaginalne spremembe (vagina se lahko posuši, kar povzroča bolečine pri spolnih odnosih)
 • Tanjšanje kosti (pojavi se nekaj let kasneje in povzroči fizično krčenje in krhke kosti (osteoporoza)
 • Nihanje razpoloženja, tesnoba in manjša samozavest
 • Pozabljanje in težave s koncentracijo

Kaj je post-menopavza?

Post-menopavza se začne eno leto po zadnji menstruaciji. Sinteza estrogena v jajčnikih pada proti minimumu, kar se odraža na kardiovaskularnih boleznih, osteoporozi in na porastu telesne mase.
Selfcheck.si
Right Menu Icon