Test ravni holesterola

18,90 

  • Hiter sterilni test za ugotavljanje ravni holesterola
  • Potrebna je zgolj kaplja krvi
  • Hiter in zanesljiv
PAKET VSEBUJE
  • 1× testno kartico (z barvno lestvico), lanceto, obliž, brošuro z navodili, brošuro z barvno lestvico

Ni na zalogi

Šifra: 792 Kategorija:

Splošne informacije

Holesterol je večen problem mnogih moških in žensk po vsem svetu, ki običajno negodujejo le, če ga njihovo telo vsebuje preveč. Večina ga nastaja v jetrih, majhen delež pa se absorbira s hrano, tako da lahko deloma nadziramo njegov vnos. Telo ga uporablja primarno za nastajanje celičnih membran, proizvodnjo žolča in zaščito kože, v primeru prekomerne količine pa se začne nabirati v telesu, kjer lahko povzroči celo arteriosklerozo.

Normalen nivo holesterola v krvi je <200 mg/dL, povečan pa >200 mg/dL ter predstavlja dejavnik tveganja za arteriosklerozo, ki je ena najbolj pogostih bolezni današnje družbe ter povzroča težave krvnega obtoka. Arterioskleroza žil blizu srca povzroči manjši pretok krvi v srčno mišico, kar vodi do posledične blokade žil in do odpovedi srca, oziroma infarkta, zaradi česar je odkrivanje zgodnjih simptomov nujno, saj lahko le tako uvedemo potrebne preventivne ukrepe ali pa se poslužimo primernega zdravljenja, ki bo zaustavilo kopičenje prekomerne količine holesterola v krvi. Zgodnje odkrivanje bolezni se tako začne z določanjem dejavnikov tveganja in ker je nenormalno visok nivo holesterola (hiperholesterolemija) eden izmed najpogostejših krivcev za obolenja srca, si je potrebno redno meriti njegovo prisotnost v telesu.

Zakaj je ta test pomemben?

  • S testom holesterola boste lahko hitro in zanesljivo ocenili, če je raven vašega holesterola v mejah normale ter v primeru, da ni lahko pravočasno ukrepali in se s svojim zdravnikom posvetovali o nadaljnjem zdravljenju. Pri tem se morate zavedati, da na raven holesterola vplivajo tudi zaužita zdravila, prehrana, stres, diabetes mellitus, težje bolezni in nosečnost in ravno zaradi tega boste najbolj natančne rezultate testa dosegli 3 mesece po nosečnosti oz. težji bolezni in 3 tedne po lažji bolezni.

Ali ste vedeli?

  • 2 od 3 ljudi v VB imata povišano raven holesterola
  • Vsak človek bi moral redno meriti svoj nivo holesterola
  • Visok nivo holesterola je dejavnik tveganja pri strjevanju žil, srčni kapi in infarktu
  • Zgodnje odkrivanje v povezavi s spremembami življenjskega sloga pomagajo pri zmanjševanju tveganja

 

Pred kratkim sem izmeril(a) raven mojega holesterola, ki je zelo visoka. Kaj to pomeni?

Raven holesterola vam pove, če ste izpostavljeni tveganju nastanka koronarne bolezni (CHD). Ker je vaša raven holesterola visoka, se po nasvet obrnite k zdravniku, ki vam bo svetoval ustrezno zdravljenje, pred tem pa mu ne pozabite omeniti, da vas je do takšne odločitve napeljal naš test.

Ali potrebujem zdravila za zniževanje holesterola?

V večini primerov za zniževanje ravni holesterola zadostuje omejitev uživanja prehrane z nasičenimi maščobami. Pri ljudeh, ki so dedno nagnjeni k višjemu holesterolu ali bolnikih s koronarno boleznijo ali kapjo pa je potrebna strokovna pomoč v obliki predpisanih tablet, t.i. statinov, ki znižujejo raven holesterola in jih dobite pri zdravniku.
Selfcheck.si
Right Menu Icon